dijous, 30 de juny del 2011

Estat de les obres de l'Eix Diagonal

La connexió entre la costa i les comarques centrals 

El Departament de Territori i Sostenibilitat està executant les obres de l'eix Diagonal que unirà Vilanova i la Geltrú i Manresa. Durant l'estiu de 2011 es posarà en servei el nou tram entre Vilanova del Camí i Castellfollit del Boix, i les millores entre Puigdàlber i Vilanova del Camí i entre Castellfollit del Boix i Sant Salvador de Guardiola. Es preveu que les obres de l'eix Diagonal finalitzin el primer trimestre de 2012.

Font: Generalitat de Catalunya

Vallformosa

Lloc ocupat pels pobladors de la Marca. Ara és el territori que va des de Servitge fins a Rajadell, al terme de Rajadell, a la comarca del Bages.

Era una zona boscosa, bàsicament formada per alzines, feréstega i perillosa perquè no estava sota la protecció de cap senyor. Els colons que al segle X hi van arribar per poblar la zona van haver de fer una feina molt dura per convertir una zona verge i inhòspita en un territori de conreu i pastura. Primer calia tallar arbres, arrencar-ne les soques, desbrossar les garrigues, rompre la terra i construir-hi feixes, i tot això fer-ho amb estris i materials molt rudimentaris. Després ja podien sembrar, i si els desastres naturals i els assalts dels uns i dels altres no ho impedien, arribava l'hora de la collita. La feina va donar fruit, fins al punt que, l'any 977, el comte Borrell II els va disputar la propietat d'aquelles terres.

* Extret de la série de TV3 Històries de Catalunya
 

Disseny: voliac