Ubicació de la Urbanització

La Urbanització de Sant Salvador de Vallformosa pertany al sector est del terme municipal de Rajadell (Bages) on limita amb el terme de Manresa.

S'hi accedeix agafant el camí que va de Manresa a Castellfollit del Boix.
Si es ve de Manresa s'ha d'agafar el camí Vell de Rajadell fins al camí del Suanya i continuar en sentit Castellfollit del Boix.Si es ve per l'Eix Transversal, agafar la sortida 131 Sant Joan de Vilatorrada, a la rotonda sortir pel Camí Vell de Rajadell.

Seguir les indicacions de Google Maps


Mostra un mapa més gran

Vallformosa

Lloc ocupat pels pobladors de la Marca. Ara és el territori que va des de Servitge fins a Rajadell, al terme de Rajadell, a la comarca del Bages.

Era una zona boscosa, bàsicament formada per alzines, feréstega i perillosa perquè no estava sota la protecció de cap senyor. Els colons que al segle X hi van arribar per poblar la zona van haver de fer una feina molt dura per convertir una zona verge i inhòspita en un territori de conreu i pastura. Primer calia tallar arbres, arrencar-ne les soques, desbrossar les garrigues, rompre la terra i construir-hi feixes, i tot això fer-ho amb estris i materials molt rudimentaris. Després ja podien sembrar, i si els desastres naturals i els assalts dels uns i dels altres no ho impedien, arribava l'hora de la collita. La feina va donar fruit, fins al punt que, l'any 977, el comte Borrell II els va disputar la propietat d'aquelles terres.

* Extret de la série de TV3 Històries de Catalunya
 

Disseny: voliac