divendres, 18 de maig del 2012

Guanyadors del XXXIV Premi Baldiri Reixac

L'Escola Agrupació Sant Jordi de Fonollosa (Bages), que és l'escola on estudien els nens de Rajadell,  ha guanyat un premi Baldiri Reixac en la modalitat d’Escoles:
Pel fet de ser una escola pública i rural que, tot i que darrerament està experimentant un augment important d’alumnat, ha sabut mantenir el seu projecte educatiu inicial. A banda de la catalanitat, el compromís amb el país i l’arrelament a l’entorn, cal destacar-hi múltiples projectes i estratègies metodològiques, com ara el tractament de la formació musical i plàstica de manera integrada en la vida de l’escola i l’agrupament flexible dels alumnes com a instrument per afavorir l’acollida, la convivència i l’aprenentatge.
Pàgina de la Fundació Lluís Carulla que atorguen els premis Baldiri Reixac.


Vallformosa

Lloc ocupat pels pobladors de la Marca. Ara és el territori que va des de Servitge fins a Rajadell, al terme de Rajadell, a la comarca del Bages.

Era una zona boscosa, bàsicament formada per alzines, feréstega i perillosa perquè no estava sota la protecció de cap senyor. Els colons que al segle X hi van arribar per poblar la zona van haver de fer una feina molt dura per convertir una zona verge i inhòspita en un territori de conreu i pastura. Primer calia tallar arbres, arrencar-ne les soques, desbrossar les garrigues, rompre la terra i construir-hi feixes, i tot això fer-ho amb estris i materials molt rudimentaris. Després ja podien sembrar, i si els desastres naturals i els assalts dels uns i dels altres no ho impedien, arribava l'hora de la collita. La feina va donar fruit, fins al punt que, l'any 977, el comte Borrell II els va disputar la propietat d'aquelles terres.

* Extret de la série de TV3 Històries de Catalunya
 

Disseny: voliac