divendres, 5 d’octubre del 2012

El 12 d’octubre l'escola estarà oberta

El dia 12 d'octubre l'escola de Fonollosa estarà oberta amb l'objectiu de reivindicar un calendari festiu d'acord amb les commemoracions i tradicions catalanes.

Per aquest motiu s'han preparat tota una sèrie d'activitats familiars (nens+adults) tot i que donat l'estret marge de temps pot estar subjecte a alguns canvis:

- De 9h a 11h- Conferència – col·loqui amb debat sobre aspectes rellevants de la Història de Catalunya.
Taller de simulacions teatralitzades sobre la Història de Catalunya

- De 11h a 11h45h- Esmorzar de pa amb tomàquet (tothom se’l porta i comparteix)

- De 11h45 a 12h45- Jocs Tradicionals Catalans (Bitlles, botifarra, xarranca, olla barrejada,..)

- De 12h45 a 13h- Lectura i signatura del manifest que es lliurarà a les administracions.

Vallformosa

Lloc ocupat pels pobladors de la Marca. Ara és el territori que va des de Servitge fins a Rajadell, al terme de Rajadell, a la comarca del Bages.

Era una zona boscosa, bàsicament formada per alzines, feréstega i perillosa perquè no estava sota la protecció de cap senyor. Els colons que al segle X hi van arribar per poblar la zona van haver de fer una feina molt dura per convertir una zona verge i inhòspita en un territori de conreu i pastura. Primer calia tallar arbres, arrencar-ne les soques, desbrossar les garrigues, rompre la terra i construir-hi feixes, i tot això fer-ho amb estris i materials molt rudimentaris. Després ja podien sembrar, i si els desastres naturals i els assalts dels uns i dels altres no ho impedien, arribava l'hora de la collita. La feina va donar fruit, fins al punt que, l'any 977, el comte Borrell II els va disputar la propietat d'aquelles terres.

* Extret de la série de TV3 Històries de Catalunya
 

Disseny: voliac