diumenge, 2 de desembre del 2012

El dia de la Constitució l'escola estarà oberta

El 6 de desembre, l'escola de Fonollosa com ja van fer el 12 d'octubre, obriran reivindicant que no hi ha res a commemorar.

Degut a que legalment no es pot fer una jornada lectiva normal i que l'assistència és voluntària, han preparat un seguit d'actes amb la participació de les famílies:

- 9h. Cafetó i diaris per compartir
     (Els nens comentarem un conte-còmic sobre la història de Catalunya)

- 9h30. Xerrada-Conferència a càrrec de Xavier Rota i Salvador Marlà sobre
           “Els Miquelets - defensors de Catalunya”    
     (Es podrà  veure i contemplar vestuari  i armes de l’època)

- 11h. Nyam,nyam, Pa amb tomàquet comunitari !!
        (L’escola torna a posar el pa, l’oli i els tomàquets)

- 11h30. Primer campionat de “Botifarra constitucional” (adults) i “Brisca” (nens)

- 12h45. Foto de família per a la nota de premsa.

- 13h. Adéu

Vallformosa

Lloc ocupat pels pobladors de la Marca. Ara és el territori que va des de Servitge fins a Rajadell, al terme de Rajadell, a la comarca del Bages.

Era una zona boscosa, bàsicament formada per alzines, feréstega i perillosa perquè no estava sota la protecció de cap senyor. Els colons que al segle X hi van arribar per poblar la zona van haver de fer una feina molt dura per convertir una zona verge i inhòspita en un territori de conreu i pastura. Primer calia tallar arbres, arrencar-ne les soques, desbrossar les garrigues, rompre la terra i construir-hi feixes, i tot això fer-ho amb estris i materials molt rudimentaris. Després ja podien sembrar, i si els desastres naturals i els assalts dels uns i dels altres no ho impedien, arribava l'hora de la collita. La feina va donar fruit, fins al punt que, l'any 977, el comte Borrell II els va disputar la propietat d'aquelles terres.

* Extret de la série de TV3 Històries de Catalunya
 

Disseny: voliac