divendres, 7 de desembre del 2012

Un escolà de Can Servitge és investit bisbetó de Montserrat

Benet Martí, veí de la urbanització de Can Servitge, va ser investit oficialment com a bisbetó de Montserrat del 2012. Un càrrec que va poder ostentar al llarg de la jornada i que, com és tradicional, a la tarda va ser motiu d'una gran festa de la família de l'Escolania i del conjunt de la comunitat benedictina.

En Benet va estar acompanyat en els càrrecs principals pel surienc Xavier Peramiquel (com a vicari episcopal) i pel barceloní Ramon Tremosa (secretari).

El bisbetó és un alumne dels petits, que surt escollit pels seus companys de l'Escolania. L'elecció del bisbetó es du a terme a través d'unes primàries, i després d'una peculiar campanya electoral, que té lloc el dia de Santa Cecília (22 de novembre), patrona de la música. En aquesta campanya els candidats no fan propaganda per a ells mateixos, sinó que són els seus companys els qui els la preparen, inclosos els discursos.
Darrera de tot aquest procés electoral hi ha un treball educatiu de valors: els nois no poden anar contra cap candidat, sinó només a favor d'aquell que volen que surti elegit. D'altra banda, viuen de manera pràctica els valors de la democràcia.

I el 6 de desembre, en la festivitat de Sant Nicolau (patró dels infants), va tenir lloc la proclamació. El bisbetó és un noi de primer curs del cor de cantaires. És revestit amb la roba pròpia d'un bisbe, en record al bisbe Nicolau, i va gaudir durant el seu breu regnat d'un seguit de privilegis, com ara el de triar el menú del dinar d'aquell dia per a tots els escolans, un àpat que van poder compartir amb el pare abat, o escollir la Salve Regina que es canta al migdia a la Basílica. Mares, pares i familiars dels escolans es van aplegar a Montserrat per participar de la celebració i assistir a la proclamació del bisbetó.

Notícia extreta i fotografia de regió7.cat

Vallformosa

Lloc ocupat pels pobladors de la Marca. Ara és el territori que va des de Servitge fins a Rajadell, al terme de Rajadell, a la comarca del Bages.

Era una zona boscosa, bàsicament formada per alzines, feréstega i perillosa perquè no estava sota la protecció de cap senyor. Els colons que al segle X hi van arribar per poblar la zona van haver de fer una feina molt dura per convertir una zona verge i inhòspita en un territori de conreu i pastura. Primer calia tallar arbres, arrencar-ne les soques, desbrossar les garrigues, rompre la terra i construir-hi feixes, i tot això fer-ho amb estris i materials molt rudimentaris. Després ja podien sembrar, i si els desastres naturals i els assalts dels uns i dels altres no ho impedien, arribava l'hora de la collita. La feina va donar fruit, fins al punt que, l'any 977, el comte Borrell II els va disputar la propietat d'aquelles terres.

* Extret de la série de TV3 Històries de Catalunya
 

Disseny: voliac