dijous, 4 de març del 2010

Obres de l’Eix Diagonal

Com es pot observar s'estan començant els treballs de topografia i senyalització de l'Eix Diagonal per la zona del Suanya.Tal com es pot llegir en el Bloc del Departament de Política Territorial i Obres Públiques:
L’Eix Diagonal unirà l’Alt Penedès i el Garraf amb una nova autovia que també connectarà amb les autopistes C-32 i AP-7, alhora que configurarà una connexió més directa entre la costa i l’Eix Transversal (C-25) i millorarà la mobilitat entre el Bages i l’Anoia. Es preveu que els treballs concloguin esglaonadament entre finals de 2011 i el primer semestre del 2012.TRAM PUIGDÀLBER – MANRESA
En el tram entre Puigdàlber i Manresa, han començat primers treballs al tram entre Igualada i Castellfollit del Boix, amb moviments de terres, desbrossades i desviament de serveis; mentre que entre Sant Salvador de Guardiola i Manresa (Eix Transversal) es duen a terme tasques més preliminars, com prospeccions arqueològiques. En els trams que ja estan construïts i s’han d’adaptar, els treballs començaran quan l’obra estigui més avançada.

Sant Salvador de Guardiola – Eix Transversal (5,5 km): Fins al moment, s’han efectuat les tasques topogràfiques prèvies, així com el seguiment i excavació de restes arqueològiques. Es preveu iniciar el gruix dels treballs a finals d’aquest mes.

Aquest tram, de nova construcció, s’inicia a l’enllaç de Sant Salvador de Guardiola i finalitza a l’Eix Transversal, al terme de Manresa. En la nova carretera, es preveu la construcció de tres túnels: el túnel de Montconill a la zona de Salelles; el túnel artificial de Suanya al límit entre els termes de Sant Salvador de Guardiola i el doble túnel artificial de la Morera, pròxim a l’Eix Transversal.

D’altra banda, cal remarcar la formació d’un gran viaducte, d’uns 750 metres de longitud, que permetrà evitar l’afectació a la riera de Rajadell i la plana propera, a Manresa. Pel que fa a enllaços, es preveu la formació de dos semienllaços, un a Sant Salvador i un altre a Salelles i un enllaç final amb l’Eix Transversal.
Més informació:

Notícia en el bloc del DPTOP
Nota de premsa (PDF)

Vallformosa

Lloc ocupat pels pobladors de la Marca. Ara és el territori que va des de Servitge fins a Rajadell, al terme de Rajadell, a la comarca del Bages.

Era una zona boscosa, bàsicament formada per alzines, feréstega i perillosa perquè no estava sota la protecció de cap senyor. Els colons que al segle X hi van arribar per poblar la zona van haver de fer una feina molt dura per convertir una zona verge i inhòspita en un territori de conreu i pastura. Primer calia tallar arbres, arrencar-ne les soques, desbrossar les garrigues, rompre la terra i construir-hi feixes, i tot això fer-ho amb estris i materials molt rudimentaris. Després ja podien sembrar, i si els desastres naturals i els assalts dels uns i dels altres no ho impedien, arribava l'hora de la collita. La feina va donar fruit, fins al punt que, l'any 977, el comte Borrell II els va disputar la propietat d'aquelles terres.

* Extret de la série de TV3 Històries de Catalunya
 

Disseny: voliac